HORGOLT HATSZÖG MINTA
   09/12/2021 08:39:00     Kötés, horgolás technika    Comments 0
HORGOLT HATSZÖG MINTA

Ráakadtunk erre a csodálatos hatszög mintára. Különlegessége a térből kiemelkedő fonott koszorú szerű mintája. Ez egy takaró részlete, amit képen láttok. Bele sem merünk gondolni mennyi munka ennek a takarónak az elkészítése.

Egy hatszöget horgoltunk Catania fonalból a mintán látható színek felhasználásával. A hatszög átmérője 12 cm. ( Nem a csúcsnál mérve.)

Leírtuk hogyan horgoltuk és megosztjuk veletek, hátha kedvet kaptok az elkészítéséhez. Csak gyakorlott horgolóknak ajánljuk.

 

Az eredeti mintát képes útmutatóval itt találjátok:

https://mypicot.com/4044.html

  

LEÍRÁS

A horgolást a minta közepén a sötétkék színnel kezdjük.

1. Két láncszemet horgolunk, az első láncszembe 11 rövidpálcát horgolunk, a sor vége hamispálcával csatlakozik.

2. Színváltás fehérre. 4 láncszem, minden szembe egy egyráhajtásospálca, közöttük egy láncszem, a sor vége csatlakozik

3. 2 láncszem, az előző sor pálcáira egy rövidpálcát, az előző sor egy láncszemeire 2 rövidpálcát horgolunk. A sor vége csatlakozik.

4. 5 láncszem, két szemet átugrunk, a következő szembe egy rövidpálca,* 4 láncszem, két szemet kihagyunk, egy rövidpálca *, a jelek közötti részt ismételjük. Az utolsó ívnél egy láncszemet horgolunk és egy egyráhajtásospálcával kapcsolódunk a sor elejéhez.

5. Színváltás világoskékre. Az előző sor utolsó ívében horgolt egyráhajtásospálcára két rövidpálcát horgolunk. 10 láncszem, egy rövidpálcával visszaöltünk az előző sor utolsó ívének egy láncszemére. Egy hurok keletkezett. Fordulunk, és a hurkot 16 rövidpálcával behorgoljuk. Egy rövidpálcát horgolunk még az első ívre. Két rövidpálcát horgolunk a következő ívre és megismételjük az első huroknál leírtakat. 11 hurkot készítünk. Az utolsó hurok helyett csak a 10 láncszemet horgoljuk meg rajta a 11 rövidpálcával. A hurok vége szabadon van, mint egy zsinór.

Most következik a hurkok egymásba fonása. A második hurkot húzzuk át az első hurkon, a harmadik hurkot a második hurkon húzzuk át stb. Egészen a 11. hurokig folytatjuk.

Az utolsó szabadvégű zsinórt húzzuk át az első hurok alatt. Húzzuk át a zsinór végét a 11. hurkon elölről hátra, majd a zsinór végét egy rövidpálcával rögzítjük a 11. huroknál.

6. Színváltás fehérre. Most a fonott hurkok mögött horgolunk. Keressük meg a munka hátulján a 4. sor 4 láncszemes íveit. Horgoljunk 7 láncszemet az első ív közepére, és egy egyráhajtásospálcával kapcsolódjunk a következő pálca tetejére. 4 láncszem, a következő ív közepére ismét egy egyráhajtásospálca. Körben ismételjük a leírtakat. Összesen 12 ívet horgolunk. A sor végén hamispálcával kapcsolódunk a kezdő 7 láncszem harmadik szeméhez.

7. 3 láncszem, 4 egyráhajtásospálca a négy láncszemes körívre, * az előző sor egyráhajtásospálcájára 2 egyráhajtásospálca, 2 láncszem 2 egyráhajtásospálca, a következő körívre ismét 4 egyráhajtásospálca, a következő egyráhajtásospálcára egy egyráhajtásospálca* ismételjük körben a jelek közötti részt.

8. Az előző sor pálcáira 4 láncszemből álló íveket horgolunk, amelyeket, minden második szemet kihagyva egy rövidpálcát öltve rögzítünk. A hatszög csúcsokra (ahol a 2 erhpálca 1 lsz, 2 egyrhpálca van) egy 4 láncszemes ívet horgolunk. Összesen 30 ív van a sorban.

9. Színváltás bézs színre. 3 láncszem, az előző sor 4 láncszemes ívire 3 egyráhajtásospálcát horgolunk. A hatszög csúcsain lévő ívekbe 2 egyráhajtásospálca 2 láncszem, 2 egyráhajtásospálcát horgolunk.

 

 

Comments

Log in or register to post comments
Fel