KARÁCSONYI GÖMB ÖTSZÖGEKBŐL

KARÁCSONYI GÖMB ÖTSZÖGEKBŐL

Ennek a gyönyörű karácsonyi gömbnek az elkészítése több időt igényel, ezért időben megosztjuk veletek, hogy karácsonyig el tudjátok készíteni.

Piros és fehér színű közepes vastagságú fonalat válassz a horgoláshoz. A horgolótű a fonalvastagságához igazodik. Műszálas tömőanyagra, vékony szalagra és egy tűre van szükség a gömb horgolásához. Nem kötelező, de gyöngyök felvarrásával tovább díszíthetjük a gömböt.

 

Ötszög horgolása

 

1. sor: fehér színnel horgoljuk. Két láncszemet horgolunk. Az első szembe 5 rövidpálcát horgolunk, a sor vége hamispálcával csatlakozik.

2. sor: 1 láncszem, ugyanabba a szembe egy rövidpálca. A rövidpálcára hármas pikót horgolunk.(a hármas pikóhoz először 3 láncszemet horgolunk, hamispálcával visszaöltünk a rövidpálcára, a középső pikóhoz 5 láncszemet horgolunk, ismét visszaöltünk hamispálcával a rövidpálcára, a harmadik pikóhoz ismét 3 láncszemet horgolunk és hamispálcával visszaöltünk a rövidpálcába.) 1 láncszem, a következő szembe egy rövidpálca erre horgoljuk a hármaspikót, egy láncszemet. Összesen öt hármaspikó lesz a sorban. Elvágjuk a fonalat, rögzítjük.

3. sor: Piros színnel horgoljuk. Csatlakozunk az előző sor egy láncszemébe, 3 láncszem, az egy láncszembe horgolunk még négy egyráhajtásospálcát. A következő egy láncszembe öt egyráhajtásospálca. Ismételjük a sorban. A sor vége hamispálcával csatlakozik.

A leírtakat követheted a horgolási rajzon is.

 

 

 

12 ötszöget horgolunk. Tű segítségével apró öltésekkel az ábrán látható módon összevarrjuk a kis ötszögeket. A középső két sorban összevarrt ötszögeket varrjuk először össze. Egy-egy ötszöget a két sor tetejére és aljára varrunk.  A külön álló ötszögek szabadon maradt négy oldalához illesztjük a sorba varrt ötszögek szabadon álló oldalait (5 oldal)

 

 

 

A még meglévő nyíláson át tömjük ki a gömböt. Varrjuk össze az összes oldalt.

 

 

 

Varrjunk rá akasztót. Gyöngyökkel még tovább díszíthetjük az elkészült gyönyörű karácsonyi gömböt.