NAPRAFORGÓ ÖLTÉS

NAPRAFORGÓ ÖLTÉS

Gyönyörű öltések gyűjteményéből készült ez az ősz színeiből horgolt takaró, amelyhez hasonló öltésekből horgolt párna is tartozik. Akik régóta horgolnak, biztosan vannak olyan öltések, amelyek a kedvencek lettek. Hasonló párnát, takarót te is horgolhatsz legkedvesebb horgolási öltésekből. A takaró  szebbnél szebb öltései közül egyet emelünk ki, ami talán a legérdekesebb a napraforgó öltés.  Első ránézésre olyan, mintha utólag lennének a virágok rávarrva a horgolt alapra, de a háttér és a virág egyszerre készül.

 

Napraforgó öltés horgolása

 

 

 

A minta horgolásához három eltérő színű fonal szükséges. A háttérnek válasszunk egy semleges színt, a virág közepe barna, a szirmok sárga színűek.

A szemek száma 12+ 13+2 többszöröse.

1-3. sor: A háttér színnel a láncszemsorra három sor egyráhajtásospálcát. horgolunk. A sor elejét két láncszemmel kezdjük.

4. sor:Színváltás barna színre és egy sor rövidpálcát horgolunk. A következő sorban jön a virág közepének a horgolása barna színnel.

5. sor: A sor elején 1 láncszem, 6 rövidpálca, majd a következő négy rövidpálcát az előző sor rövidpálcájának a hátsó hurok részébe horgoljuk. Elforgatjuk a munkát, hogy 4 rövidpálcát tudjunk horgolni az első hurokba, ahová előtte a hátsó hurokba horgoltunk. A sor vége hamispálcával csatlakozik. Van 8 rövidpálcából álló körformánk.

 

 

 

1 láncszem, minden szembe 2 rövidpálcát horgolunk körben (16) a sor vége hamispálcával csatlakozik

 

 

 

8 hamispálcát horgolunk a virág közepére körben. Elértünk az alaphoz, ahová a második szembe rövidpálcát horgolunk. 11 rövidpálcát horgolunk. A következő virág közepét a leírtak szerint horgoljuk. Ismételjük a sor végéig. A sor végére 6 rövidpálca kerül.

 

 

 

6. sor: Szirmok horgolása sárga színnel.

A napraforgó virágnak 16 szirma lesz. Minden szembe horgolunk. A barna virágközép utolsó sorához csatlakozunk a sárga fonallal.

4 láncszem, hamispálcával visszaöltünk a 3. szembe, 3 láncszem, visszaöltünk hamispálcával ugyanabba a szembe. Következő szembe 1 hamispálca, 4 lsz, visszaöltünk a 3. szembe, 3 lsz, hamispálcával visszaöltünk ugyanabba a szembe. Ismételjük körben. A vége hamispálcával csatlakozik a sor elejéhez. Elvágjuk a fonalat. Mindegyik szirom hasonlóan készül.

 

7. 8., 9. sor: Egyráhajtásospálcát horgolunk minden szembe az alap- színnel. A szirmok mögött két pálcát horgolunk

 

 

 

A napraforgó minta horgolását ezen a videón követheted: