HORGOLT NYÁRI TOP KISLÁNYOKNAK
   05/06/2021 09:31:44     Kötött, horgolt ruházat    Comments 0
HORGOLT NYÁRI TOP KISLÁNYOKNAK

Nyári top kislányoknak, amely nem csak egy szezonban hordható, mert a vállán és a top hátulján lévő megkötő mérete állítható.

Horgolásához a Catania és a Catania Color fonalból egy-egy gombolyag szükséges 60 cm mellbőség esetén (kb 116 cm magas kislányra jó).

Horgolótű 3,5mm.

 

A top nagyságát szabadon változtathatod. Mérd meg a kislányod mellbőségét, és ennek megfelelő hosszúságú láncszemsorral kezd a horgolást.

A top horgolását a felsőrész készítésével kezdjük, bármilyen neked tetsző egyszínű fonalból.

Oda-vissza haladó sorokkal horgolunk.

1. Horgoljunk 117 láncszemet. a második szemben kezdve horgoljunk egy rövidpálcát. ezután végig a soron három rövidpálcát egyszerre fejezünk be, közöttük egy láncszem. Nem mindegy viszont, hogy hová öltünk. Az első hurkot az előző szembe, a másik kettő hurkot a következő két szembe öltjük. Az utolsó szembe rövidpálca kerüljön. Ennek az öltésnek az oktató videóját itt találod:

2. sor: egy láncszemmel fordulunk, 1 rövidp az előző sor rövidpálcájára, három egyszerre befejezett rövidpálca, egy láncszem ismételjük a sorban. Az utolsó szembe rövidpálcát horgolunk.

3-11. sor: A  2. sorban leírtakat ismételjük.

A 11. sor végén elvágjuk a fonalat, rögzítjük.

 

A felsőrész horgolási mintáját ezen a videón láthatod:

https://www.youtube.com/watch?v=jzA2hWC2w0I

 

Színátmenete fonallal folytatjuk.

1. Csatlakozzunk az  egy színnel horgolt darab első szemhez. 4 láncszem ( az első egyrhp+ 1 láncszemet helyettesít) egy szemet kihagyunk, a következő szembe 1 egyrhpálca, 3 láncszem, 1 egyrhpálca kerül *. 3 szemet kihagyunk, a következő szembe  1 egyrhp, 3 láncszem, 1 egyrhpálcát horgolunk* a sorban a *...* jelek közötti részt ismételjük Az utolsó szembe egyráhajtásospálcát horgolunk.

2. 3 láncszem, Az előző sor mindegyik 3 láncszemére 7 egyrhpálcát horgolunk. Az utolsó szembe 1 egyrhpálca kerül.

3. 4 láncszem, minden 4. szembe 1 egyrhpálca, 3 láncszem, 1 egyrhpálcát horgolunk végig a soron. az utolsó szembe egyrhpálcát horgolunk.

4- 10. sorban a 2. és 3. sort ismételjük.

11. sor: a 2. sort ismételjük.

 

PÁNTOK

A pántok helyét jelöljük ki mindkét oldalon. Terítsük ki a horgolt topot. A hátulja szélétől először mérjünk ki 7,5 cm mindkét oldalon és jelöljük meg,  Ez lesz a hátulján lévő két pánt helye. Ezután ugyancsak a hátulja szélétől mérjünk ki  22,5 cm mindkét oldalon, ez lesz az elején lévő pánt helye. A színátmenete fonallal horgoljunk a hátulja szélétől rövidpálcákat minden szembe az első jelölésig. Horgoljunk 70 láncszemet, majd  minden láncszembe egy rövidpálcát horgoljunk. Visszaértünk a jelöléshez. Horgoljuk tovább a rövidpálcákat a top szélén a második jelölésig. Ismét 70 láncszemet horgolunk,, a láncszemekbe rövidpálcát horgolunk, amíg visszaérünk a jelölésig. A leírtakat ismételjük a másik oldal pántjainak az elkészítésénél.

A top hátuljának a nyílásához értünk vissza. A hátsó nyílás zárására két-két megköthető pántot horgolunk, a vállpántnál leírtak szerint. A megkötők hossza itt csak 45 láncszemből áll. A nyílás mindkét oldalának az első illetve az utolsó szemébe készítjük a megkötőket.

A top elejét kis horgolt virággal díszíthetjük. A top alsó részét, ha tovább horgoljuk, kis nyári ruhát is horgolhatunk ezzel a mintával.

  

 

Forrás: https://pattern-paradise.com/2018/07/01/free-crochet-pattern-all-tied-up-top

Comments

Log in or register to post comments
Fel