HALSZÁLKA MINTÁS MINI HORGOLT TÁSKA ZSINÓRFONALBÓL

HALSZÁLKA MINTÁS MINI HORGOLT TÁSKA ZSINÓRFONALBÓL

A 3 mm vastag zsinórfonalból készült horgolt kis kézitáska nagyon elegáns. Mérete mindössze 26 cm magas, de a fontos legszükségesebb dolgaink tárolására tökéletesen megfelel. A zsinórfonal remekül visszaadja a halszálka minta rajzolatát.

A halszálka minta horgolása nem bonyolult feladat. A minta alapját a rövidpálca képezi, csak minden pálca horgolása előtt visszaöltünk az előző pálca felhúzott szálába, és egyszerre horgoljuk le a tűn lévő hurkokat. A minta két sorból áll, a 3mm vastag zsinórfonalhoz válasszunk 6 mm horgolótűt.

Mielőtt elkezdjük a táskát készíteni, tanuljuk meg a halszálka mintát horgolni ennek a videónak a segítségével. Ennek a mintának a horgolását sokkal egyszerűbb videó segítségével megtanulni. Ezen a videón jól követhető , hogyan is kell a halszálka mintát horgolni.

https://www.youtube.com/watch?v=MvhhAiXTukQ

A táska horgolását két részből álló videó mutatja be., amelyeket itt találsz:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=QPglHTrE45E&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=CVe_Z0PZwao

 

Kiegészítésként a táska alapjának horgolását leírtuk, hogy könnyebb legyen az alap elkészítése.

 

ALAP HORGOLÁSA

1. 16 láncszem a 2. láncszembe kezdve minden szembe 1rp, az utolsó szembe 3rp, fordulunk, a másik oldalon minden szembe 1rp a sor végét hamispálcával csatlakoztatjuk.

2. 1 láncszem, az első szembe 3rp, a fordulóig minden szembe 1rp, a végén lévő 3 szemnél az első szembe 3rp, a következőre 1rp, a harmadikba 3rp horgolunk. A másik oldalon minden szembe 1rp, az utolsó szembe 3rp, a sor vége hamispálcával csatlakozik a kezdő egy láncszemhez.

3. 1 lsz, 1rp, a következő szembe 3rp, 1rp minden szembe az előző sor egy szembe öltött 3 pálcájáig, itt az első szembe1rp, a következő szembe 3rp, a végén lévő 3 szem mindegyikére 1rp, a következő szembe 3rp, majd ismét 1rp. A másik oldalon minden szembe 1rp az előző sor egy szembe öltött 3 rövidpálcájára az első szemre 1rp, a következőre 3rp, az utolsóra 1rp. A sor vége csatlakozik.(48)

Ezzel elkészült a táska alapja.

 

A TÁSKA OLDALÁNAK HORGOLÁSA

A táska oldalát halszálka mintával horgoljuk, amelyet már a videó segítségével reméljük sikerült elsajátítani.

1. sor: a hátsóhurokba öltve horgoljuk a halszálka mintát. A sort egy láncszemmel kezdjük és a sor végét csatlakoztatjuk. Kövessük a videón az első sor horgolását ( ez a sor a videó első részének végén és a második rész elején látható).

2. sor A 2. sornál nem a táska színén, hanem a hátulján horgolunk tovább. A videón figyeld meg hogyan kell ölteni hátulról a szembe. Az első szemet szemjelölővel jelöld meg.

Az 1. és 2. sor váltakozásával alakul ki a halszálka minta.

10 sort horgolunk a halszálka mintával.

A 11. sorban alakítjuk ki a táska két fülét. A táska két oldalánál 15 szem van a két fül között. A fül 15 láncszemből áll. A fülek szárai között 7 szem a távolság.

Az utolsó sorban a halszálka mintával horgolunk körben a füleken is.