HORGOLT BEVÁSÁRLÓSZATYOR TARTÓVAL

HORGOLT BEVÁSÁRLÓSZATYOR TARTÓVAL

Évente több milliárd műanyag zacskót használnak világszerte az emberek bevásárláshoz. Becslések szerint azonban csak a zacskók körülbelül tíz százaléka kerül újrahasznosításra, a többi végül ,a hulladéklerakókba vagy a természetbe kerül. A használt műanyagtól függően egy műanyag tasak  100–500 év alatt bomlik le.

Könnyen elkészíthető, tartós, a táskánkban kis helyet elfoglaló szatyrokkal tökéletesen kiválthatjuk a műanyag zacskókat.

 

A most bemutatott szatyor különösen praktikus, hiszen a szatyor kis gombos tartója, egyben a szatyor alja is.

A szatyor horgolásához válasszunk pamutfonalat. A Catania Grande 100% pamutfonalból jó erős szatyrot horgolhatunk. Válasszunk két nekünk tetsző színt Horgolótű: 5mm. Egy gombot keressünk még a tartóhoz.

 

A szatyor elkészítését követheted ezen a videón:

vagy, ha leírás alapján könnyebben dolgozol, itt van a leírás:

 

LEÍRÁS

Először a táskát tartó tokot készítjük el.  A táska tartójának  két  egyforma körformát horgolunk az 1-5. pontban leírtak szerint.

1. Mágikusgyűrűbe 14 rövidpálcát horgolunk, a sor végét csatlakoztatjuk hamispálcával.

A 2-5. sorokat 3 láncszemmel kezdjük.

2. Minden szembe 1 egyráhajtásos pálca, köztük 3 láncszem. A sor végét csatlakoztatjuk.

3. Az előző sor 3 láncszemeire 2 egyráhajtásos pálcát horgolunk, A két pálca után 2 láncszemet horgolunk végig a sorban. A sor végét csatlakoztatjuk

4. Az előző sor 2láncszemére 3 egyráhajtásos pálcát horgolunk, köztük 3 láncszem. A sor végét csatlakoztatjuk.

5. Az előző sor minden pálcájára 1 egyráhajtásos pálcát horgolunk, a láncszemekre szintén 3 egyráhajtásos pálca kerül. Végig folytatjuk a sorban. A sor végét csatlakoztatjuk

Az elkészült körformát közepére egy gombot varrunk. Elkészítjük a másik körformát is az 1-5. sorban leírtak szerint.

A második körforma szélére (a hátulját felénk fordítva), horgoljuk   az akasztót, amelyet a másik kör közepére varrt gombra fogunk gombolni. Az akasztóhoz először 3 rövidpálcát horgolunk, majd 25 láncszemet horgolunk. 21 szemet kihagyunk és az akasztó másik végét a kör szélén 3 rövidpálcával rögzítjük.

A két körformát egymásra fektetjük (a körök színe legyen belül). Minden szembe egy rövidpálcát horgolva, összehorgoljuk a két körformát, Az akasztó két vége között lévő 21 szemet nyitva hagyjuk.

Elkészült a szatyor tartója. Folytatjuk a horgolást a szatyor oldalával.

 

Szatyor oldala

1. A kör szélére minden 4. szembe egy rövidpálcát horgolunk. A pálcák között 12 láncszemet horgolunk. Vigyázzunk arra, hogy a kör nyitott részén az akasztó két vége között, csak az egyik kör szélére horgoljunk.

2-10. sorban minden ív közepére egy rövidpálcát horgolunk köztük 12 láncszemmel. A 8. 9.,10. sorokat másik színnel horgoljuk.

11. A szatyor felső szélét alakítjuk ki. Rövidpálcákkal körbe horgoljuk a szatyor szélét. Minden 12 láncszemből álló ívre 3 rövidpálcát horgolunk. A sorok végét csatlakoztatjuk.

12-13. Minden szembe egy rövidpálcát horgolunk.

 

Szatyor füle

50 láncszemet horgolunk. 20 szemet átugrunk, egy rövidpálcával csatlakozunk a szatyor széléhez. 15 rövidpálcát horgolunk, a szatyor másik füléhez ismét 50 láncszemet horgolunk, kihagyunk 20 szemet és rövidpálcával csatlakozunk a szatyor széléhez. 15 rövidpálcát horgolva elérjük a szatyor első füléhez.

A következő két sorban minden szembe egy rövidpálcát horgolva körbe horgoljuk a szatyor fülét és a két fül között a szatyor szélét.

El is készült a szatyrunk.