Hogyan horgoljunk raglán szabású kardigánt? 2. rész

Hogyan horgoljunk raglán szabású kardigánt? 2. rész

Olyan sok felülről kezdett raglán vonalú minta rajza kering az interneten, hogy nehéz belőlük választani. Most kiragadtunk ezek közül kettőt, amit részletesen is bemutatunk. A három részből álló bemutató reméljük nagy segítség lesz azoknak, akik először próbálkoznak ennek a szabásnak a horgolásával. 

Most nézzük a 2. mintát:

Kezdésnek készítsünk 46 láncszemet

A következőképpen osztjuk el:

  • 7 erp, ez lesz az egyik eleje

  • 2 lsz, ez lesz a raglán hónalj rész

  • 9 erp, ez lesz az egyik ujja

  • 2 lsz, raglán

  • 14 erp, ez lesz a háta

  • 2 lsz, raglán

  • 9 erp, ujja

  • 2 lsz, raglán

  • 7 erp, eleje

Tehát a kezdés 7+9+14+9+7=48 A raglán szaporítást úgy készítjük, hogy egy lsz-be kerül 1 erp-2 lsz-1erp

A kezdő láncszemsor hossza függ a fonal vastagságától. Méret szerint arányosan növelhető a kezdősor.

 

Most egy kész darabon nézzük meg az egész folyamatot.

A mintadarab 2-3 éves kislányra készült Ice Yarn Dancing Baby fehér-rózsaszín-maroone fonalból 4-es horgolótűvel.

Kezdésnek készítsünk 72+3 (magasítás) láncszemet. Vissza a 4. szemtől kezdve 10 erp, 2 lsz (raglán vonal szaporítása), a 11. szemből folytatjuk 14 erp-vel, 2 lsz, 22 erp, 2 lsz, 14 erp, 2 lsz, 11 erp. Megfordítjuk és visszafelé haladunk. Minden sor elején 3 lsz magasítás, minden pálcára erp, a szaporítást az előző sor 2 lsz-es ívére végezzük el.

 

Addig ismételjük, amíg elérjük a kívánt hosszt. A segédlet mutatja a kezdő láncszem hosszát és elosztását, valamint cm-ben mutatja, hogy mekkora a hónalj hossz és a mellbőség. Természetesen ez egyénenként és életkoronként eltérhet.

 

A kész darab kiterítve:

 

 

A kész darab félbehajtva:

 

Jelöljük meg a szaporításokat (2 lsz-es ív), mert azokat összehorgolva fogjuk tudni kialakítani az ujja részt és a test vonalát. Ugyanúgy kezdjük a sort, mint eddig (eleje rész), amikor elérünk az első szaporításhoz, hozzáfogjuk a másikat, és a 2*2 láncszemen áthurkolva készítünk 1 erp-t. Ez lesz a hónalj rész. Folytatjuk tovább a háta horgolásával. A másik szaporításokat is összehorgoljuk, és folytatjuk az eleje résszel.

 

Így néz ki, amikor összehorgoltuk. Ezután folytathatjuk erp-s sorokkal, vagy bármilyen mintával.

 

Az ujja hosszát is folytathatjuk. Új szállal kezdünk, 3 lsz magasítás a bal oldali jelölőbe, majd erp minden pálcára. A sor végét kúszószemmel kapcsoljuk. Folytathatjuk erp-s sorokkal, vagy bármilyen mintával.