Hogyan horgoljunk raglán szabású kardigánt?

Hogyan horgoljunk raglán szabású kardigánt?

A raglán szabású felsők kicsiknek, nagyoknak egyaránt kényelmes, kellemes viselet. A raglán szabású felsőket variálhatóságuk miatt sokan szeretik horgolni. Ugyanabból a szabásmintából készülhet pulóver, kardigán és mellény egyaránt. Az ujja is lehet hosszú vagy rövid.

Olyan sok felülről kezdett raglán vonalú minta rajza kering az interneten, hogy nehéz belőlük választani. Most kiragadtunk ezek közül kettőt, amit részletesen is bemutatunk. A három részből álló bemutató reméljük nagy segítség lesz azoknak, akik először próbálkoznak ennek a szabásnak a horgolásával. 

 

Kezdésnek készítsünk 48 láncszemet

A következőképpen osztjuk el:

- 8 lsz - 8 erp, ez lesz az egyik eleje

- 1 lsz – 3 erp egy helyre, ez lesz a raglán hónalj rész

- 6 lsz – 6 erp, ez lesz az egyik ujja

- 1 lsz – 3 erp, raglán

- 16 lsz – 16 erp, ez lesz a háta

- 1 lsz – 3 erp, raglán

- 6 lsz – 6 erp, ujja

- 1 lsz – 3 erp, raglán

8 lsz – 8 erp, eleje

Tehát a kezdés 8+6+16+6+8=44 + 4 a raglán szaporításnak, összesen 48.

A kezdő láncszemsor hossza függ a fonal vastagságától. Méret szerint arányosan növelhető a kezdősor.

 

Most egy kész darabon nézzük meg az egész folyamatot.

 

A mintadarab 2-3 éves kislányra készült Ice Yarn Dancing Baby fehér-rózsaszín-maroone fonalból 4-es horgolótűvel.

Kezdésnek készítsünk 72+3 (magasítás) láncszemet. Vissza a 4. szemtől kezdve 11 erp, a következő szembe 3 erp (szaporítunk), a következő 10 szem mindegyikébe 1-1 erp, a következő szembe 3 erp, a következő 24 szem mindegyikébe 1-1 erp, a következő szembe 3 erp, a következő 10 szem mindegyikébe 1-1 erp, a következő szembe 3 erp, a következő 12 szem mindegyikébe 1-1 erp. Megfordítjuk és visszafelé haladunk. Minden sor elején 3 lsz magasítás, minden pálcára erp, a szaporítást az előző sor 3 erp középső szemére végezzük el. 

Addig ismételjük, amíg elérjük a kívánt hosszt.  A segédlet cm-ben mutatja, hogy mekkora a hónalj hossz és a mellbőség. Természetesen ez egyénenként és életkoronként eltérhet.

A kész darab kiterítve

 

A kész darab félbehajtva

 

 

Jelöljük meg a szaporítások középső szemét, mert azokat összehorgolva fogjuk tudni kialakítani az ujja részt és a test vonalát. Ugyanúgy kezdjük a sort, mint eddig (eleje rész), amikor elérünk az első szaporításhoz, hozzáfogjuk a másikat, és a két szemen áthurkolva készítünk 1 erp-t. Ez lesz a hónalj rész. Folytatjuk tovább a háta horgolásával. A másik szaporításokat is összehorgoljuk, és folytatjuk az eleje résszel. 

 

Így néz ki, amikor összehorgoltuk. Ezután folytathatjuk erp-s sorokkal, vagy bármilyen mintával.

 

Az ujja hosszát is folytathatjuk. Új szállal kezdünk, 3 lsz magasítás a bal oldali jelölőbe, majd erp minden pálcára. A sor végét kúszószemmel kapcsoljuk. Folytathatjuk erp-s sorokkal, vagy bármilyen mintával.