EGY KIS SZÍNELMÉLET - SZÍNKÖR

EGY KIS SZÍNELMÉLET - SZÍNKÖR

Gyakran előfordul, hogy találunk egy több színből álló mintát, amelyet szeretnénk megkötni, vagy horgolni, de nem áll rendelkezésünkre a mintán szereplő színű fonal. Próbáljuk kitalálni, hogy milyen színekkel helyettesíthetnénk a mintán lévőket, hogy hasonló hatást érhessünk el.

Más esetben csíkos, kockás pulóvert, takarót stb. szeretnénk készíteni, de igen nehéz eldönteni milyen színeket válasszunk, hogy jól mutasson a kész munkánk.

Szerencsére rengeteg színárnyalatban készülnek a fonalak, van választék bőven. Íme egy példa a lehetőségekből:

 

Fantasztikus színek, de melyiket válasszam?

Sokkal magabiztosabbak leszünk a színek kiválasztásában, ha legalább alapszinten megismerkedünk a SZÍNKÖRREL. A színkör alapján megjósolhatjuk, hogy az egyik színösszetevő módosítása milyen hatással lesz a többi színre.

 

 Színkör

 

A képen egy színkör látható. A színkör a legtisztább színek folyamatos, átmeneteket is tartalmazó sorba rendezett köre.

Miből áll a színkör?

1. elsődleges színek: piros,sárga, kék

 

 

Két elsődleges szín keveréséből jönnek létre a másodlagos színek:

- narancs a sárga és piros keveréséből.      

- zöld a sárga és kék keveréséből,

- lila a kék és a piros keveréséből.

 

Léteznek még az elsődleges és másodlagos színek keveréséből kialakult színek, a harmadlagos színek: vörösnarancs, sárgásnarancs sárgászöld, kékeszöld kékesibolya, vörösibolya

 

A színek hangulatkeltő eszközök. Ezért fontos ismernünk a színek tulajdonságait, egymáshoz való viszonyukat. A színek megválasztásával eldöntjük, hogy az adott pulóverünk, takarónk, milyen hangulatot sugároz, milyen érzelmeket vált ki másokból.

Visszafogott, nyugodt hangulatot hozhatunk létre, ha a színkör egy szeletéből választunk színeket. Vagyis egy szín világos vagy sötét árnyalatát kombináljuk.(Ezek a monokromatikus színek.) Példákon a fekete és kék árnyalatait választottuk.

 

 

Ha a színkör bármely három szomszédos szeletének egy-egy tetszőleges színét választjuk, a szemnek kellemes, harmonikus hatást érünk el.(Analóg színek)

 

 

A színkör egymással szemben, átlósan elhelyezkedő színeinek használata esetén pl. piros-zöld, sárga-ibolya, narancs-kék stb színek felerősítik egymást, kiemelik egymást, harmonikus, de kissé  vibráló hatást keltenek. (Komplementer színek)

 

 

Ha a színkörből az adott színnel szemben álló szín szomszédját választjuk például az ibolyával szemben áll a sárga szín (ez az összeillő komplementer színe) ebben az esetben nem a sárgát választom hozzá, hanem a sárgászöldet, vagy a sárgásnarancsot. Az ütköző színek feszültséget, váratlan meghökkentő hatást válthatnak ki.

 

 

Reméljük hasznos volt ez a rövid kis ismertetető a színek tulajdonságáról, használatáról.