Kockás takaró karácsonyra

Kockás takaró karácsonyra

Első ajándék ötletünk ez a karácsonyi színekben pompázó, kockás horgolt takaró. Lazán kanapéra, fotelre fektetve igazán ragyogóan mutat.

Elkészítését KEZDŐKNEK és HALADÓKNAK egyaránt   ajánljuk. A takaró alapja egy pálcákból és láncszemekből álló rácsos alap, amelyet „beszövünk” a lyukakon átbújtatott fonallal. A takaró mérete: 110x180 cm, amelyet kedvünkre változtathatunk. A takaróhoz szükséges fonalat megtalálod a www.akciosfonal.hu webáruházban.

A takaró mérete: 110x180 cm

Szükséges anyagok:

- ICE YARN Dora 100% akril fonal: 500 gramm piros (jelölése: A), 300 gramm fehér (jelölése: B), 300 gramm világoszöld (jelölése: C), 200 gramm sötétzöld (jelölése: D) és 100 gramm szürke (jelölése: E) fonal

- horgolótű 4mm-es

- tompa végű tű

 

A takaró mintája

A takaró alapját egyráhajtásos pálcák és láncszemek képezik. A pálcák között egy láncszem van. A pálcákat mindig az előző sor pálcájának tetejére horgoljuk

1. A takaró szélességének megfelelő hosszúságú láncszemsort horgolunk (165 láncszem 110x180cm-es takaró esetén)

2. 5 láncszemet horgolunk magasításnak mindig a sor elején, innen kezdve a mintát horgoljuk, vagyis minden második láncszembe egyráhajtásos pálcát horgolunk, a pálcák között 1 láncszem van.

3. Innen kezdve az egyráhajtásos pálcákat minden sorban az előző sor pálcájának a tetejére horgoljuk.

A takaró alapját képező minta minden sorban egyforma, csak a színük változik:

A mintát ismételjük a takaró hosszának megfelelően.

Elkészült a takarónk alapja. A lyukacsos mintát most „beszőjük”. A fonalakat 245 cm hosszúra felvágjuk (a méret 180cm hosszú takaróra vonatkozik). Három szálat összefogunk, tűbe fűzzük. A megadott színminta alapján le-fel öltögetéssel a lyukakat beszőjük balról jobbra haladva a mintával. A fonalat a szövés kezdetén és végén is rögzítjük hurkolással.

     A A A A A B E B D C D B E B A A A B E B D C D B E B A A A B E B D C D B E B A A A A A    ..ismétlődik a minta

Legvégén rojtot készítünk a takarónkra. A szövés színeit követve. A rojthoz 45cm hosszúra vágjuk a fonalat. Horgolótű segítségével három szálat összefogva a képen látható módon készítjük el a rojtokat.

Ezzel elkészült a mutatós karácsonyi takarónk. Biztosan nagyon boldog lesz, aki ezt kapja tőlünk ajándékba karácsonyra.

A minta forrása: http://www.allfreecrochetafghanpatterns.com/Patterned-Afghans/Contemporary-Plaid-Crochet-Afghan-Pattern