Horgolóiskola 1. - láncszem, rövidpálca

Horgolóiskola 1. - láncszem, rövidpálca

Az amigurumi figurák horgolásához elengedhetetlen a láncszem és rövidpálca horgolásának ismerete.   Aki először próbálja elsajátítani ezeket az alapöltéseket a tanuláshoz válasszon vastagabb fonalat és hozzá illő tűt, hogy könnyebben menjen a munka.

Láncszem

  1. Kezdőcsomó elkészítése: Az első láncszemhez a szál végéből kört formálunk, a horgolótűt beleszúrjuk, a szálat beleakasztjuk a horgolótű kampójába és áthúzzuk a körön

  2. A kezdőcsomó elkészülte után, a horgolótűn található egy hurok. Hajtsuk a fonalat a tűre, a 2. képen látható módon és húzzuk át a fonalat a tűn lévő hurkon, ahogy a 3. ábra mutatja és el is készítettük az első láncszemünket.

  3. A lépéseket annyiszor ismételjük, ahány láncszemből álló láncszemsort szeretnénk készíteni.

    Fontos, hogy a láncszem ne legyen se túl szoros, se túl laza. Addig gyakoroljuk, amíg minden láncszemünk egyformán néz ki és a horgolás a lazán megy, nem tartjuk görcsösen a horgolótűt.

Rövidpálca

Ha már tudunk láncszemet horgolni és készen vagyunk életünk első láncszemsorával, akkor a következő amit meg kell tanulnunk, az a rövidpálcák horgolása.

  1. Mielőtt rövidpálcasort kezdenénk horgolni minden esetben 1 láncszemet horgoljunk pluszba magasításként a láncszemsorunk végére, ez a szem szolgál az első rövidpálca helyettesítésére.
  2. Az első rövidpálcát a tűtől számolva a második láncszembe fogjuk kezdeni. Beledugjuk a horgolótűt a második láncszembe, a horgot beleakasztjuk a fonalba és áthúzzunk a szemen a fonalat. Most 2 hurok lesz a horgolótűnkön, ahogy a 2. kép is mutatja.
  3. Újra beleakasztjuk a horgot a szálba és mind a két hurkon áthúzzuk egyszerre a fonalszálat. Ezzel el is készült az első rövidpálcánk.
  4. A következő láncszem elkészítésénél már nem kell kihagynunk láncszemet, hanem a következő láncszembe beleszúrjuk a horgolótűt, a hurkot beleakasztjuk a fonalba és áthúzzuk a szemen. Most megint 2 hurok lesz a horgolótűnkön. Újra beleakasztjuk a szálba horgolótűt és áthúzzuk mind a két hurkon a szálat.

A fent leírtakat addig ismételjük, míg a sor végére nem érünk. Amikor a sor végére értünk ne felejtsünk el egy láncszemet készíteni magasításnak.

A rövidpálca az amigurumi készítésének alapöltése, ebből épül fel minden figuránk.

Az amigurumi figurák kialakításánál körkörösen horgolunk, de aki még nem tud horgolni a rövidpálcát egyenes horgolással gyakorolja.

Szerencsére ma már az interneten rengeteg oktató videot találni magyar és angol nyelven egyaránt, mi az alábbi video megtekintését ajánljuk a youtube-on: