GYÖNYÖRŰ HORGOLT TAKARÓ NÉGYZETEKBŐL

GYÖNYÖRŰ HORGOLT TAKARÓ NÉGYZETEKBŐL

Egy ilyen gyönyörű horgolt takaró minden lakásban ragyogóan mutat.

A takaró horgolásához felhasználhatsz bármilyen közepes vastagságú fonalat, a Niki, Pretty, Favorite, Bravo fonalak bármelyike jó választás. Horgolótű 5mm

A takaró 35 négyzetből készült, 5x7 soros elrendezésben. Egy négyzet mérete a választott fonaltól függően kb.22cm x 22cm. Egy négyzet horgolásához kb. 20g fonal szükséges. A kész takaró mérete: 120 cm x 160 cm.

 

LEÍRÁS

 

Négyzet horgolása

 

4 láncszemből gyűrűt készítünk.

1. 3 láncszem, 11 egyráhajtásospálcát horgolunk a gyűrűbe, hamispálcával csatlakozunk a kezdő  3 láncszemhez.

2. 6 láncszem, (első kétráhajtásospálcának + 2 láncszemnek számít), az előző sor minden pálcájára 1 kétráhajtásospálcát és 2 láncszemet horgolunk. A sor vége csatlakozik.

3. Az előző sor 2 láncszemeire (1 egyráhajtásospálca, 1 láncszem, 1 kétráhajtásospálca, 1 háromráhajtásospálca, 2 láncszem, 1 háromráhajtásospálca, , 1 kétráhajtásospálca, 1 láncszem, 1 egyráhajtásospálca kerül)  a sor vége csatlakozik. (12 szirom)

4. 5 láncszem, ( 2 kétráhajtásospálca , 3 láncszem, 2 kétráhajtásospálca az első sziromra)  ez első a sarok, amiből összesen  négyet horgolunk. A sarkok közötti szirmokra (5 láncszem,  1 hamispálca a sziromra  ) ismétlés 2x,  5 láncszem  után ismét a sarkot  horgoljuk.

5. A sarkoknál a 3 láncszemre (2 kétráhajtásospálca 3 láncszem 2 kétráhajtásospálca kerül)  a sarkok 2 kétráhajtásospálcájára 1 kétráhajtásospálcát horgolunk,  az előző sor 5 láncszemére 5 kétráhajtásospálcát horgolunk, a szirmok tetejére egy kétráhajtásospálca kerül. Minden oldalon 19 kétráhajtásospálca van.

6. 1 kétráhajtásospálca, 1 láncszem , egy szemet kihagyunk 1 kétráhajtásospálca) ismételjük az oldalakon, a sarkoknál 2 kétráhajtásospálca, 3 láncszem, 2 kétráhajtásospálca.

7. 3 láncszem, minden szembe  1 kétráhajtásospálca, a sarkoknál 2 kétráhajtásospálca, 3 láncszem, 2 kétráhajtásospálca kerül.

8. 1lsz, minden szembe 1 rövidpálca, a saroknál a három láncszemre 2 rp, 2lsz, 2rp kerül.

  

NÉGYZETEK ÖSSZEHORGOLÁSA

Miután elkészültek a négyzetek, blokkoljuk azokat. Mit jelent a blokkolás? Korábbi posztunkban itt olvashatsz róla.

https://www.facebook.com/AkciosFonal/photos/a.494679094074977/1012363962306485/?type=3&theater

A szép egyforma négyzeteket összehorgoljuk. Két négyzetet egymásra fektetünk a színével, az oldalát hamispálcával a hátulján összehorgoljuk. Először a sorokat alakítjuk ki öt négyzet összehorgolásával, majd a sorokat horgoljuk össze, hogy megkapjuk a takaró hosszát.

 

TAKARÓ SZÉLE

A takaró szélére két sor egyráhajtásospálcából álló sort horgolunk, minden szembe 1 egyrhp. A sarkoknál 2 egyrhp 3 láncszem, 2 egyrhp. horgolunk.

A befejező sor: 3 láncszemet horgolunk, ráhajtunk és visszaöltünk az első láncszembe, felhúzzuk a fonalat, ezt 4-szer ismételjük meg ugyanabba a szembe. A felhúzott fonalakon áthúzzuk a fonalat és egy láncszemet horgolunk, majd egy hamispálcával visszaöltünk az első szembe.

 

Az eredeti mintát itt találod:

https://redsparrowcrochet.blogspot.com/2019/11/emmas-throw-free-crochet-pattern.html