Horgolt kokárda

Horgolt kokárda

A kokárda (szalagrózsa vagy szalagcsillag) eredetileg színes szalagból készített kör alakú, rózsadíszt szimbolizáló, eredetét tekintve főúri ruhadísz.

A magyar nemzeti kokárdát március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetét jelentő pesti forradalom évfordulóján szokás viselni, a kabát hajtókáján vagy mellrészére tűzve a szív felőli oldalon.

Az első nemzeti színű kokárdát Szendrey Júlia készítette férjének Petőfi Sándornak. A kokárda kivitelezéséhez a vízszintesen sávozott magyar nemzeti zászlót jelképező, piros-fehér-zöld szalagot körbehajlítják, középen összehúzva összevarrják és rendszerint két pántlikát is illesztenek hozzá. A zászlótannal foglalkozó tudósok szerint, hogy ha van pántlikája a kokárdának, akkor kívül piros – belül zöld a szalagrózsa, ha nincs, akkor a címertani szabályok szerint kívül kell lennie a zöldnek, belül a pirosnak.

Ezen ismeretek tudatában készítsük el saját kokárdánkat.

Szükségünk lesz piros, fehér, zöld Eldorado horgolócérnára, 1,5 mm-es horgolótűre, kitűző alapra vagy biztosító tűre és varrótűre.

1. mágikus kört készítünk, melybe 3 erp - 1 lsz váltakozik 6-szor, zárjuk a kört (ZÖLD)

2. az 1 lsz-es ívekbe *3 erp - 1 lsz - 3 erp* kerül, zárjuk a sort (FEHÉR)

3. az 1 lsz-es ívekbe *3 erp - 3 krhp - 3 erp* kerül, rp-val leöltjük a 3 erp-s pálcacsoport közé (PIROS)

4. Pántlika: 40 lsz, és minden színből 1 sor félpálca

Minden sor kezdésekor 3 lsz helyettesíti az első erp-t.

A pántlikát félbehajtjuk, és elcsúsztatjuk V alakban, majd a kokárda hátoldalára varrjuk. Ide rögzítjük a kitűző alapot vagy biztos tűt is.