Pillangó virág szalaghorgolással

Pillangó virág szalaghorgolással

A szalaghorgolással készített kézimunka megtévesztésig hasonlít a vertcsipkére. Viszonylag kevés munkával igen szép kiegészítőket készíthetünk otthonunkba. A horgolási technika viszonylag gyorsan elsajátítható. A szalaghorgolást 10 láncszemmel kezdjük. A kezdő 4 láncszemre 1-1 erp kerül, a megmaradt 6 lsz alkotja az első ívet. Megfordulunk és újabb 6 lsz után 4 erp következik az előző sor pálcáira. Majd így folytatjuk tovább a szalag horgolását, irányát és ezzel magát a mintát az ívek kapcsolásával alakítjuk ki. Állandóan figyeljük a mintát és a kapcsolási vázrajzot. A kapcsolást mindig fél ívnél, vagyis 3 lsz horgolása után készítjük. A kapcsolás vagy pók után 3 lsz-el visszatérünk a szalagra. A kapcsolást rp-val, vagy egy-két illetve többráhajtásos pálcával készítjük, a rajz szerint. A hullámvonalak fordulóinál több ívet fogunk össze 1 rp-val. Pl.: 3 lsz horgolása után összefogunk 3 ívet 1 rp-val, 3 lsz-el visszatérünk a szalaghoz, és így kész a négyes kapcsolás. A szalaghorgolás jellegzetes kapcsolása a pók, melyel az üres teret töltjük ki. Ez lehet három-négy illetve többráhajtásos pálca. Úgy kezdjük, mint az ívek horgolását, tehát 3 lsz-et horgolunk, majd a rajz szerinti többráhajtásos pálcával folytatjuk, melyből csak néhányat horgolunk le, majd újabb ráhajtás következik, melyet ismét lehorgolunk. Így haladunk tovább, folyamatosan követve a rajzot.

A kész munkát keményítős vízbe áztatjuk, majd a szabad íveknél rozsdamentes tűkkel kifeszítjük, és hagyjuk megszáradni. Vasalni nem szabad.

A mellékelt minta szerint csak egy darab virág készült a technika a bemutatása végett. A kész minta átmérője 20 cm, mely Puppets Eldorado horgolócérnából készült 1,5 mm-es horgolótűvel.

A minta és a szöveges leírás Bokoli Gyuláné Csillagminták szalagminták című könyvéből való.

 

A mintát a rajzon megjelölt „A” pontban kezdjük és a negyedik ív felénél az elkészített ívekből 1 négyes kapcsolást készítünk.

A szalag másik oldalának hetedik ívénél hármas kapcsolás van. A következő ív felétől 3 lsz-et rp-val beöltünk a hármas kapcsolás közepébe, újabb 3 lsz-et a szemben levő ívbe, majd 6 lsz-et visszaöltünk a félbe maradt ív csúcsához és 3 lsz után folytatjuk a szalagot.

A belső oldal következő ívének lsz-e után 5 lsz-et kapcsolunk rp-val a 6 lsz közepébe. Újabb 5 lsz-et a szemben levő ívbe öltünk és 9 lsz horgolása után a félbe maradt ív csúcsába kapcsolunk, végül 3 lsz-mel folytatjuk a szalagot.

Még 2 ívnél készítünk ilyen rácsos kapcsolást, de az elsőnél 4-4, illetve 7 lsz-et, a második ívnél pedig 3-3, illetve 5 lsz-et horgolunk.

A következő ív felénél 1 erp-t kapcsolunk a rácsozás 5 lsz-re és rp-val öltünk a szemben levő ívhez.

A szalag külső oldalán 2 ív horgolása után, 1 négyes kapcsolást készítünk. A szirmok között 1 ívet kétráhajtásos, 1 ívet háromráhajtásos pálcával kapcsolunk a szemben levő ívekhez.

A virág közepén levő kitöltést a ponttal jelölt ívből kiindulva kezdjük el úgy, hogy a félív horgolása után 14 lsz-et visszakapcsolunk az előző ívbe és 6 lsz-et horgolva beöltünk a felülről számított hatodik lsz-be. A következő ívekre 7 lsz-mel öltünk és 6 lsz-mel öltünk vissza a kis virág közepébe. A fennmaradó 1-1 lsz adja a kis kört. A sort 1 lsz után rp-val zárjuk és 6 lsz-et horgolva visszaöltünk a félbe maradt ív csúcsához. Végül 3 lsz-el folytatjuk a szalagot.

A csillagokat a rajz szerint kapcsoljuk egymáshoz rövid, illetve kétráhajtásos pálcával. (Vigyázat, a csillagokat nem elkészülésük után, hanem készítésük közben folyamatosan kapcsoljuk. Ez minden olyan szalagos terítőre vonatkozik, amely ilyen vagy hasonló csillagmotívumokból tevődik össze.)

A virágok szirmai között levő pókokat a ponttal jelölt ívekből kiindulva készítjük el a virág belső kitöltéséhez hasonlóan, de itt a póklábaknak 9, illetve 7 lsz-et horgolunk, így a lábak között 2-2 lsz marad szabadon.