Rózsás recehorgolt terítőcske

Rózsás recehorgolt terítőcske

A recehorgolás egy egyszerű horgolási technika. Különösen a kezdő horgolóknak, a horgolás alapjainak az elsajátításához alkalmas horgolásfajta.

A hálós rececsipke (őse a halászháló) utódja a recehorgolás, mellyel gyorsabban haladhatunk, és nagyobb felületet hozhatunk létre.

Mivel nagyon régre visszanyúlik a készítése, hatalmas mintakincs gyűjtemény áll rendelkezésre. A szálszámolásos technikáknál (pl keresztszemes hímzés, gobelin) használt minden motívum felhasználható. Egyszerűen a keresztek helyére tele kockákat horgolunk.

A horgolás alapját a láncszem és a különböző hosszúságú pálcák képezik. Ezekből az elemekből kockákat horgolunk. Az üres és tele kockák váltakozása adja a mintát. Az üres kocka általában 1 erp-ből és 2 lsz-ből áll, a tele kocka pedig 3 erp-ből áll. A sor vége mindig erp-vel zárul, a sor elején pedig mindig 3 lsz-el helyettesítjük az erp-t. Ahány négyzettel kezdjük a horgolást annyiszor 3+1 lsz-et horgolunk.

Az alábbi mintarajzról nagyon jól leolvasható, és elsajátítható a készítés. Oda-vissza haladunk a sorokon, amikor befejeztük a mintát körbehorgoljuk.

23 kockával kezdünk. Tehát 23*3=69, +1, készítünk 70 lsz-et, majd a sor elejére még 3+2 lsz-t, melyet 1 erp-vel leöltünk a 67. lsz-be, majd a minta szerint folytatjuk tovább.

Ha elkészült a munkák, fontos, hogy jól kifeszítsük, mert csak így érvényesül a mintánk. Először a kezdő sort rögzítsük, majd sorban a többi oldalt is. Fontos, hogy mindig egyenesek maradjanak a sorok. Előtte beáztathatjuk keményítős vízbe, vagy kifeszítés után is lefújhatjuk keményítő sprayvel.

 

A legfelső képen látható minta 19*19 cm nagyságú, mely Puppets Eldorado horgolócérnából készült 1,5 mm-es horgolótűvel.