Csipkecsodák (sorozat)

Csipkecsodák (sorozat)

Ha meghalljuk a horgolócérna szót, egyből a légiesen könnyed horgolt csipkék jutnak eszünkbe melyet nagymamáink készítettek szabadidejükben, és díszítették vele otthonukat.

A csipke apró mintás textília, melynek sajátossága, hogy a mintát nem utólag viszik rá a kész anyagra, hanem a textil készítése közben jön létre maga a minta is. Ez a lyukacsos, áttört anyag könnyedsége, légiessége miatt igen reprezentatív megjelenésű, ezért az öltözködésben kapott először szerepet. Már az Árpád-kori leletekből is megállapítható, hogy az uralkodók asszonyai nemcsak pompás ékszereket, hanem aranyfonálból varrott, áttört főkötőt viseltek. (Forrás: Wikipédia)

A Puppets Eldorado egy klasszikus márka, mely igen jól ismert a horgolás kedvelői körében. Webáruházunkban a 10-es vastagságú 100% pamutból készült (50g/265m) 1,5-1,75 mm-es tűvel horgolható változat kapható fehér és natúr színben. http://akciosfonal.hu/87-horgolocerna

De mit is készíthetünk ebből a vékony fonalból?

Aki még csak most ismerkedik a fonallal, első lépésként egyszerű csillagot érdemes horgolnia. A későbbiekben majd dísze lehet a karácsonyfának. Kis gyakorlás után érdemes belevágni nagyobb, időigényesebb munkába. Készülhetnek ruházati kiegészítők (kesztyű, gallér, mellbetét ruhára, kalap, esernyő stb.), lakberendezési kiegészítők (vitrinterítő, asztalterítő, függöny stb), dekorációs tárgyak (gyertyatartó, ünnepi díszek stb)

 

Összegyűjtöttünk néhány csipkefajtát, melyek némelyike már lassan feledésbe merül:

1. A legrégebbi horgolt csipke az írcsipke. Csodálatosan készíti egy brazil hölgy, Ivelise Barssotti.

https://www.instagram.com/ivelise_barssotticroche/

 

2. Csetneki csipke

A 20. század elején az ír csipke mintájára Szontagh Erzsébet és Aranka alkotta meg a Csetneki csipkét.

Forrás: Internet

 

3. Rececsipke

A népi ruházatban, ágyneműkön keskenyebb betétként vagy szélcsipkeként használatos volt a hálós rececsipke vagy necc. Manapság recehorgolással készíthetünk asztalterítőtől kezdve a függönyön át sok mindent. A mintát a tele és üres négyzetek váltakozása adja.

Rózsás recehorgolt terítő, készítette: Hegedűs Krisztina

 

4. Patchwork technika

A patchwork technikával készült munkánál külön horgoljuk az elemeket, melyeket a következő elem utolsó sorakor kapcsoljuk egymáshoz. Előnye, hogy az egyes elemek hamar készülnek, és tetszés szerinti méretűre készíthetjük.

Virágmintás terítő pachwork technikával, készítette: Hegedűs Krisztina

 

5. Szalaghorgolás

A vert csipkére hasonlító szalaghorgolás igen dekoratív. Egy szalagot horgolunk, melyet pálcákkal és pókokkal kapcsolunk a vázrajz szerint.

Pillangó virág szalaghorgolással, készítette: Hegedűs Krisztina

 

6. Filéhorgolás

Nagyon közkedvelt a filéhorgolás, ahol nincsenek külön mintaelemek, hanem sorról-sorra horgolunk. Formavilága nagyon gazdag, lehet kerek, ovális, szögletes, csillag alakú.

 Spirál mintás csipke alátét

 

7. Szélcsipke

A horgolt szélcsipkét régebben ingujjakon láthattuk, vagy szekrénycsíknak használták. Esetleg függöny, zsebkendő, törölköző vagy terítő szélén most is jól mutat. A szekrényben található megunt ruhadarabjainkat új életre kelthetjük egy egyszerű szélcsipke mintával, pl szoknya aljára, sál vagy kendő oldalaira

Kép forrása: http://crochet-plaisir.over-blog.com

 

8. Csipke szalag

A csipke szalag ismétlődő motívumokból áll. Előnye a szélcsipkével szemben, hogy nem kell azonnal a helyére horgolni, hanem a szalagot tetszés szerinti méretűre készítjük. Díszíthetünk vele lakberendezési tárgyakat, ragaszthatjuk üveg szélére, vagy akár karkötőnek is megállja a helyét.

Kép forrása: https://mypicot.com/

 

9. Zsinórcsipke

Az erdélyi eredetű, ma is nagyon elterjedt zsinórcsipke horgolással és varrással készül.

 

 10. Frivolitás

Frivolitás, más néven hajócsipke a kis eszközről -hajócska- kapta a nevét mellyel készítik. De készülhet hosszú egyenletes vastagságú tűvel is. Ez egyfajta csomózásos technika, mellyel készíthetünk kisebb ékszereket, de akár nagyobb terítőt is.

11. Vert csipke

Vert csipke, más néven klöpli, egy régi csipkefajta. Több szállal készül; a verőpálcának nevezett orsókról a rájuk tekert fonalakat a henger alakú párnára tűzött gombostűk köré fonják, csavarják, szövik a megadott minta szerint.

Forrás: Wikipédia