KOSÁR ÖSSZEVARRT ZSINÓRFONALBÓL

KOSÁR ÖSSZEVARRT ZSINÓRFONALBÓL

Folytatva a KREATÍV NYÁR sorozatunkat. egy újabb lehetőséget mutatunk be a zsinórfonal felhasználására. Most varrógéppel fogjuk cikkcakk öltéssel összevarrni a zsinórfonalat, amelyből igazán izgalmas szép dolgokat tudunk készíteni.

Ez a módszer azoknak nyit távlatokat, akik még nem sajátították el a kötés, vagy horgolás tudományát, de van otthon varrógépük, amelyen alapszinten varrni is tudnak.

A képen első próbálkozásunk eredményét látod. Egy kisebb és nagyobb tálkát készítettünk az 5mm vastagságú zsinórfonalból. A nagyobb tálal még dekoráltuk is, amiről később még beszámolunk. Nagyon élvezetes időtöltés ezzel a technikával dolgozni. Gyors siker! Kevés anyagból egész méretes dolgokat lehet készíteni! A kicsi tálhoz 1 méter, a nagyobbhoz 3m zsinórfonalat használtunk el.

 

Egy sima fehér kosáron mutatjuk be, lépésről lépésre a készítés menetét.

Amire szükséged lesz:

Zsinórfonal 5mm vastagságú ,(de ha van vastagabb fonalad, még jobb tartása lesz a kosárnak), varrógép, olló, a zsinórfonal színével megegyező színű varrócérna ( ebből jó sok fogy el), varrótű, a dekoráláshoz vékonyabb színes fonal.

 

A munka menete:

 

 

Tekerjük fel a kezünkkel csigavonalban a fonalat kb, 3 cm átmérőjű kört alkotva. Gombostűt szúrjunk bele, hogy ne essen szét, mielőtt a gép alá tesszük .A varrógépet állítsuk át cikkcakk öltésre. Tegyük a kis körünket a gép alá ás oda-vissza haladó sorokkal átlósan többször varrjuk át a kört, hogy stabil legyen. Ezután folytatjuk a fonal tekerését és közben a varrását, de most a cikkcakk öltésnek össze kel fognia a két egymás mellett lévő fonalat. Egy lapos kör alakot varrunk, ami a kosár alja lesz. Ennek mérete a mintán 14cm. Természetesen ez lehet kisebb és nagyobb is, ahogy neked tetszik.

 

 

Elkészült a kosár alapja, most az oldalát varrjuk meg. Emeljük meg 90 fokban a kör alapot és így folytassuk tovább a varrást. Figyeljünk arra, hogy kívül legyen a megemelt összevarrandó rész, mert különben nem lesz elég helyünk a kosár oldalát megvarrni. Amikor elértük a kosár magasságát, vágjuk el a fonalat úgy, hogy a fonalat visszahajtva egy fület tudjunk készíteni. Ezen a részen oda-vissza erősítsük meg a fonalat a kosár szélén.

Nem kötelező, de jól mutat, ha színes vékonyabb fonalból ferde öltésekkel a kosár szélét körbe varrjuk. A még jobb megértés érdekében íme a videó a leírtakról:

https://www.youtube.com/watch?v=Bqlef_18bTo

 

A varrócérna színének megváltoztatásával az egyszínű zsinórfonalat be is színezheted: Nézd meg a képeke!

Reméljük neked is olyan szórakoztató időtöltést jelent majd a zsinórfonal összevarrásából létrehozott kosarak, tálak varrása.

Következő alkalommal megmutatjuk, hogyan lehet anyaggal, fonallal dekorálni a zsinórfonalat, ahogyan azt mi is tettük.