Horgolt és kötött vállfa

Horgolt és kötött vállfa

A tavaszi nagytakarítás közepette a szekrényünk mélyén is találhatunk kincseket. A régi fa vállfák szinte kiáltanak azért, hogy újítsuk fel őket. Többet kibírnak, mint a manapság oly divatos műanyag vállfák.

Közepes vastagságú fonalat használjuk, az ajánlás szerinti tűmérettel. Jelen esetben Ice Yarn Dora fonalból készültek a vállfaborítások.

Akár kötjük, akár horgoljuk, mindkét esetben készítünk egy keskeny hosszú csíkot, ami egy kevéssel kisebb, mint a vállfa. Ez azért kell, hogy szép feszesre tudjuk feszíteni, amikor bevonjuk vele a vállfát.

 

 

A kész darabokat a mindkét rövidebb végükön belülről összevarrjuk, majd ráfeszítjük a vállfára. Az akasztót ki is cserélhetjük, a helyére tegyünk egy fogpiszkálót, megjelölve a helyet, hogy hova is kell visszacsavarni majd. Ha nem cseréljük ki, először keressük meg a darab közepét, és bújtassuk át az akasztót, majd utána feszítsük a vállfára. Ha ezzel megvagyunk, már csak az alsó részen össze kell varrni.

 

 

Ha egyszínű darabot készítünk, díszíthetjük rátéttel. Jelen esetben egy 3D-s pillangó került a kötött darabra. Az alábbi mintarajz szerint meghorgoljuk a pillangót, és a kezdőkört átbujtatjuk az akasztón, majd alul összevarrjuk. Így mindkét oldalon lesz díszünk.