HORGOLÁSI TIPP KEZDŐKNEK

HORGOLÁSI TIPP KEZDŐKNEK

Kezdő horgolóknál gyakran előforduló hiba, hogy nem sikerül szép egyenletes egyforma széles sorokat horgolni. A sorok néha rövidebbre, (kevesebb szemet horgoltunk) máskor hosszabbra (növeltük a szemek számát) sikerülnek. Hogyan tudjuk a szélek egyenetlenségét orvosolni? Hol keressük a hibát? Mi a megoldás?

Az egyenetlen sorokat okozhatja a hol lazán, hol szorosan való horgolás. Előfordul, hogy kihagyunk egy szemet sor közben, vagy épp két pálca is kerül egy szemre, esetleg két pálca közé kerül egy új szem.

A legtöbb probléma gyökere  a sor kezdő illetve záró szeménél keresendő. Kezdőknek sokszor nehézséget jelent a sor utolsó öltésének megállapítása.

 

 

Amikor egy új sort indítunk, akkor általában láncszemet horgolunk,  ez a láncszem nem számít öltésnek.  A láncszem tetején a hurok (pirossal jelöltük) az első öltés részévé válik. Ez a kezdő öltés lesz a következő sor utolsó öltése. A legtöbb bizonytalanság itt fordul elő. Hová is öltsem az utolsó öltést? A legegyszerűbb megoldás, ha megjelöljük ezt a szemet egy szemjelölővel.

 

A sor végének megtalálása egyszerű - tudom, hogy az utolsó öltésem ott van, ahol a marker van. Miután ezt megteszem, eltávolítom az öltésjelzőt, hogy újra felhasználhassam az új sorban.

 

 

Reméljük ez az egyszerű kis trükkel sikerül elkerülni a horgolt szélek egyenetlenségét és gyönyörű sálat, takarót stb. sikerül horgolnod.