HORGOLT KIEGÉSZÍTŐK, DÍSZEK KEMÉNYÍTÉSE

HORGOLT KIEGÉSZÍTŐK, DÍSZEK KEMÉNYÍTÉSE

Ahogy közelednek az ünnepek, egyre többen horgolnak gömböt, csillagot, hópihét, harangot, angyalkát és egyéb ünnepi kiegészítőt. De nemcsak karácsonyfadíszeket lehet keményíteni, hanem csipkét, melyből tálka készül, fülbevalót, nyakéket. Egy dolog azonban közös bennük, hogy mindegyik 100 % pamut fonalból készül, mert természetességénél fogva ez tudja magába szívni hatékonyan a keményítőt. Keményítéssel adhatunk szép formát az általunk készített tárgyaknak. E nélkül a csillag csücske felkunkorodik, az angyalka nem áll meg a szoknyáján – tehát nincs tartásuk.

A keményítésre többféle módszer létezik, a teljesség igénye nélkül:

- a legegyszerűbb a készen kapható folyékony keményítő

- por alakú háztartási keményítő, melyet vízben kell feloldani

- cukros vizes oldat (1 dl víz, 5 evőkanál cukor, addig melegítjük, amíg elolvad a cukor, kihűtjük)

- vízüveg (ecset, gumikesztyű, esetleg belemártjuk a keményíteni kívánt tárgyat)

- folyékony ragasztó

- keményítő spray

- hajlakk (gyors megoldás kisebb dolgokra)

Miután kiválasztottuk a nekünk szimpatikus keménytőt, főleg a boltban vásároltaknál, olvassuk el a használati utasítást.

Ha csipketerítőt akarunk keményíteni, ahhoz higított oldatot használjunk, hogy csak némi tartása legyen, és szépen mutassanak a szálak, kirajzolódjon a minta. Gombostűvel tűzzük vízszintes alapra, ami lehet szivacs, hungarocell, melyre textilt borítunk. Mivel használati tárgy lesz belőle, amit mosni fogunk, 4-5 mosás után újra kell keményíteni.

Ha a csipketerítőből tálat szeretnénk, akkor tömény oldatot használjunk. Ebbe nyomkodjuk bele és áztassuk 10-30 percig. Keressünk egy megfelelő öblös tálat, vagy egy lufit és a kinyomkodott terítőt simítsuk rá. A felesleges keményítőt itassuk le róla. Hagyjuk így megszáradni.

Ugyanez az eljárás vonatkozik a karácsonyi díszekre is. Megfelelő formára húzva kell szárítani, hogy tartása maradjon száradás után. Harangot és angyalkát érdemes hungarocell harang formán keményíteni, a gömbbe pedig lufit fújni és felakasztva szárítani. Mécses vagy gyertyatartót poháron jó formára szárítani. Csillagot, hópihét gombostűvel tűzzük vízszintes alapra.

A tömény keményítőbe áztatott tárgy rá fog ragadni a formára. Ha szeretnénk megóvni a formát (főleg hungarocell esetében) tegyünk rá frissen tartó fóliát, mielőtt rátesszük a keményíteni kívánt tárgyat.

Sokféle keményítő van forgalomban, pontos recept nem létezik. Iránymutatást lehet adni a tökéletes keményítéshez, de a legjobb, ha saját magunk tapasztaljuk ki, hogy milyen keményítőt és milyen arányban használunk.

Úgyhogy KEMÉNYÍTÉSRE FEL!!!

Ezen a videón a formákon történő keményítés módját ismerheted meg.:

https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=gbsYRRcLpbU&app=desktop